Campament cristià familiar

Durant els estius de 2010 i 2011 la Delegació de Pastoral Catequètica i Litúrgica ha organitzat un campament familiar, per tal d’experimentar la possibilitat d’oferir-lo com a part del present itinerari de catequesi de famílies.

Cal dir que ha estat una experiència molt reeixida.

El campament familiar comença el dimarts només amb els nins, d’edats entre els 6 i els 13 anys. El divendres s’afegeixen al campament tots els pares i germans.

L’objectiu del campament és oferir un microclima per viure una experiència d’espiritualitat familiar, o vida cristiana en família. Es tracta que les famílies experimentin i descobresquin en el campament quins són els elements que haurien de configurar el viure en cristià en família, en el moment que vivim i en la societat i cultura en la qual estam.

En el campament es conjuguen amb molta normalitat els moments de pregària i celebració, amb els moments de catequesi, i els d’esplai i de joc.

Es tracta d’oferir als pares una oportunitat de jugar, pregar, reflexionar, celebrar i estar plegats amb els seus fills en el clima gratuït del lleure.

Moltes vegades parlam de la dificultat de viure el Dia del Senyor, com a clima gratuït (otium que deien els clàssics) per poder-hi celebrar l’Eucaristia. El campament familiar ofereix una oportunitat impressionant per fer una experiència d’otium, temps gratuït per poder celebrar i humanitzar la vida.

Per què els nins comencen abans que els pares?  Perquè volem assegurar que un bon grup de nins facin experiència de grup els dies inicials i siguin ells que acullin els seus pares i que els ajudin a integrar-se en el campament. Si ja començassin junts, segurament a l’inici tothom estaria per famílies, i costaria més l’experiència de sentir-nos grup-comunitat.

És molt important que la identitat cristiana del campament estigui molt clara des del principi. Evidentment que tothom és lliure, i molt especialment els adults, però convé aclarir als pares que la llibertat està en si volen participar del campament com a família o no; però una vegada que s’hi inscriguin, hi haurà un horari a respectar i unes activitats a realitzar junts en família. Per exemple, no és optatiu que alguns pares participin o no en el moment de pregària del matí o del vespre.

Aquest campament està dirigit per un equip de diverses edats: hi ha d’haver alguns pares, serà interessant la presència d’un prevere (el de la parròquia), i un grupet de monitors joves que coneguin perfectament el significat i objectiu del campament familiar.

Després d’aquests dos anys d’experiència, pensam que el campament familiar seria una mediació fantàstica per poder oferir a les famílies que han participat de la catequesi de famílies a una parròquia en el Primer i el Segon Temps. Perquè precisament aquest moment coincideix amb el moment de la crisi per la primera comunió dels fills, que suposarà l’abandó del procés per part d’algunes famílies. Per a aquelles famílies a les quals els interessi una continuïtat, oferir-los un campament familiar pot ser una gran experiència que els animi i els unesqui com a grup, fent comunitat-parròquia.

Seria convenient que la parròquia mateixa organitzàs el campament, o algunes parròquies juntes.

La Delegació Diocesana de Pastoral Catequètica no té recursos ni temps per poder organitzar diversos campaments familiars per oferir-los a les parròquies. El que sí que podria oferir la Delegació és el programa anual del campament, i la possibilitat de participar en el campament familiar diocesà per part dels que es vulguin atrevir a organitzar-lo a la seva parròquia.

Com a equip del campament familiar cristià que durant dos estius hem organitzat el campament, ens correspondria ara aprofundir en els elements que integren l’espiritualitat cristiana familiar per tal que estiguin molt presents en els fonaments de totes les activitats que es duguin a terme al campament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s