Francesc Torralba: “Sense alegria no es pot comunicar l’Evangeli”

El doctor en filosofia i teologia presentà a Palma la “Evangelii Gaudium”

fotos torralba

El doctor Francesc Torralba presentà el passat dimecres al Caixa Fòrum de Palma unes reflexions sobre l’Exhortació Apostòlica “Evangelii Gaudium” del Papa Francesc. Sota el títol “Anar a les perifèries per ser llum del món”, Torralba comunicà a les més de 300 persones assistents a l’acte quin estil de vida convida a dur a terme el Sant Pare en aquest document. La conferència anava especialment adreçada als laics que, segons Torralba, tenen una vocació fronterera, la de reflectir la llum de l’Església dins la seva vida quotidiana que es desenvolupa enmig del món.

Per a Torralba una de les qüestions clau és que els cristians han d’estar alegres si volen esser creïbles. Un cristià trist és una contradicció, ja que el cristianisme és capaç de portar una bona notícia enmig de la duresa del món, una bona nova que es comunica en tres nivells. En primer lloc, el cristià sap que no estarà mai tot sol, perquè sempre tendrà la companyia de Déu per molt dura que sigui la circumstància que atravessi. Un segon nivell és que l’Evangeli ofereix un estil de vida que no exclou ningú, tothom que vulgui el pot seguir. I en darrer lloc, el cristianisme és l’únic que pot mostrar que la mort ha estat vençuda i que, per tant, ja no hi ha res a tèmer. Amb aquesta bona nova davall el braç el Papa ens llança a sortir a fora cap a les perifèries de l’existència -als llocs dels més marginats i necessitats d’esperança- a comunicar l’Evangeli a través d’una experiència de vida.

Un segon element de l’Exhortació que va exposar el doctor Torralba és la convidada que fa al Papa a lluitar contra l’extensió del neoliberalisme, el sistema econòmic que s’està imposant en els nostres temps i que està destruint un gran nombre de vides pel camí. Una forma de fer-hi front- comentava Torralba- és mantenint un consum responsable, per evitar que s’estengui la idolatria dels doblers i l’explotació laboral dels més pobres. Al mateix temps, el Papa ens anima a estar aprop dels exclosos, com també ho fa ell, i que per això ja ha estat batejat com el Papa dels pobres.

El Vicari Episcopal per a l’Evangelització, Mn. Antoni Vadell, fou l’encarregat de presentar el conferenciant. I l’acte el tancà el bisbe de Mallorca, Javier Salinas, qui va assegurar que proposarà als fidels de tota la diòcesis a llegir i debatre en petits grups aquest nou document del Papa Francesc.