24 de novembre: Dia de la Catequesi

Cerques?

Simó Pere li respongué: “Senyor, a qui aniríem? Tu tens paraules de vida eterna” (Jn 6,68)

 El proper diumenge  24 de novembre, les diòcesis de les Illes  celebrebrem el “Dia de la Catequesi”. Aquest any el lema que us proposem per a la jornada és “Cerques?. El Déu de rostre humà”.

En un món dominat per les noves tecnologies i per internet, en què ens hem acostumat a cercar i trobar amb gran facilitat qualsevol tipus d’informació, la recerca s’ha tornat senzilla, pràcticament sense esforç. L’ésser humà des de temps remots ha estat cercant aquella font que li donés la felicitat, en ocasions ha viatjat fins recòndits llocs esperant trobar aquell “Dorado” que li ompliria de satisfacció i de felicitat, avui des de la butaca de casa també realitzem aquestes recerques d’un daurat virtual a través del ciber-espai, que potser ens donin una efímera felicitat.

Amb l’ajut de les noves tecnologies ens resulta més fàcil cercar antigues amistats i fins i tot fer-ne de noves, virtuals en la majoria de les ocasions, a través del Facebook (llibre de les cares, ho podríem traduir) una eina de les anomenades xarxes socials.

cartell traçat2013

Sense cap dubte podem afirmar que l’ésser humà viu immers en una constant recerca, la resposta definitiva a aquesta aspiració humana de la felicitat es troba en Déu, Ell és la font que sadolla aquest desig profund i intrínsec, perquè Déu desborda amor, un Déu amb rostre humà, un Déu  que s’ha encarnat en la història en la persona del seu fill, Jesús de Natzaret, expressió màxima de l’amor. “Ell, que era de condició divina, no es volgué guardar gelosament la seva igualtat amb Déu”. (c.f. Fl 2,6)

Tots tenim el nostre llibre de rostres, el nostre Facebook, en ell hi podem trobar el rostre del germà, de l’amic, de la parella, i també del més petit i del més pobre, és el gran icona, el gran mirall per poder descobrir el rostre humà del Déu que es revela en Jesucrist. Així l’altre, el catequista, el germà, esdevé mirall per el qui cerca, qui desitja Déu… l’altre és el rostre proper del Rostre de Déu… Aquest camí de recerca implica també la recerca d’un mateix, del propi rostre, de la pròpia identitat. Quan un adult, un jove, un fillet… gosi a guaitar al Rostre de Jesús, es miri al mirall del Crist, descobrirà l’autenticitat del seu propi rostre, la seva identitat més autèntica i més bella…

La catequesi ha de ser aquest espai en què propiciem la resposta a la recerca de l’home d’avui a la felicitat i a la plenitud, el catequista ha de posar el catequitzant davant el seu propi mirall i ajudar-lo a descobrir en la seva imatge reflectida, el rostre de Crist, despertar en ell el desitj de Déu. Això demana del catequista que visqui apassionadament l’amor de Déu, i deixi que creixi en el seu interior, tan sols així el transparentarà i deixarà que els demès el descobreixin no sols amb les seves paraules sinó que, fonamentalment, amb les seves accions i opció de vida. En definitiva el catequista ha de ser el rostre humà de Déu pel catequitzant.

Aprofitem idò, el “Dia de la Catequesi” per veure com les nostres catequesis de cada dia més són miralls en què els catequitzants en mirar a través d’ells van descobrint el rostre del nostre Senyor, catequesis que tenen lloc en aquests tres moments: apropament, anunci i invitació a l’acció. Aprofitem també aquest dia per donar gràcies a Déu pel do de tots els catequistes que, a les nostres diòcesis, treballen vocacionadament per iniciar a fillets, joves i adults a la vida cristiana.